Regeringens udskamningsliste

Folkedomstolen domineret af politiske partisoldater på Facebook, Twitter og Instagram er flyttet ind i dansk politik, TV og aviser med statsministeren i spidsen. Der findes to slags opslag, enten skal vi ’like’ og sætte hjerter og anerkende opslaget til fuld overdrivelse, eller også skal vi udskamme og ’trolle’ indlægget med giftig udskamning. Der er ingen, der kan sætte sit ansigt i rette folder, som Mette Frederiksen, når hun takker danskerne for deres indsats under coronaen – hun ’liker’ os alle og fortæller os, hvor dygtige vi er, som om vi var børn eller havde slået en bageopskrift op på nettet. Og ingen er så effektiv til at udskamme, som Mette Frederiksen og hendes trollehær er på nettet, som nu har ført dette over i politik, aviser og fjernsynsdebatter. Tøjfirmaet Bestseller kan få udskamningspolitikken at føle, og IKEA kan, og Københavns Zoo og kunstmuseet AROS, eller så er det for langsomme embedsmænd, der skal udskammes eller glade unge mennesker på Islands Brygge. Og lige som på nettet er det sat i system. Hver dag sin udskamning, og ingen skammer sig over at sparke nedad. Hvis man beder om fornuftige forklaringer som borger, læge eller virksomhed midt i en Corona-krise, så beder man om lette løsninger. Hvis man er uenig med regeringen, så kan man være sikker på at få et spørgsmål fra socialdemokraten Jesper Petersen eller en utilfreds minister. Og mindst 5 af de 400 socialdemokratiske ’trolle’ liker og kommenterer så gladeligt videre.

I min verden har politikere magt til at ændre love og regler, og det er mere end rigeligt. At de også bruger deres ’kendte’ status i samfundet til at regere gennem likes og udskamninger er ikke bare dybt skadeligt, det er dybt skræmmende.

Mange virksomheder tør ikke sige deres mening længere og frygter hver dag, at regeringens udskammende øje ikke falder på dem i dag. Hvad er det for et samfund, vi har fået?

Se debatindlægget her.