De små virksomheder bløder

De små virksomheder bløder

Af Colette Brix, formand for DESA – Dansk Erhvervssammenslutning

Når man i disse frygtelige Coronatider går op og ned ad de små lokale strøg, ser man det ene vindue efter det andet med en seddel, hvor der står ’lukket på grund af Coronavirus’. I lang tid før så man mange små selvstændige med en anden seddel på vinduet, her stod ’forretning til leje’, eller blot ’lukket, og tak til vores loyale kunder gennem 20 år’. De små virksomheder har kæmpet med alt for høje omkostninger i al for mange år. Huslejer, der blot voksede og voksede, lønninger, der steg og steg, forsikringer, der blev højere og højere, skatter og afgifter, der kan slagte enhver. Men det bliver regeringens Coronanedlukning, der bliver den endelige dødsdom for dem. Mange forretninger har været igennem finanskrisen, hvor tusinde små virksomhedsejere stod i banken med hatten i hånden. Krisen var ikke deres fejl, men grådige finansfolks, der så gulddrengene i ejendomsbranchen som guder, før de gik på røven, og blev reddet af skatteyderne.

Nu har mange brancher fået direkte forbud mod at åbne deres egne butikker, og nogle andre holder åbent. Regeringen har lavet hjælpepakker, og man håber så, at der stadig er lidt liv i erhvervslivet efter dette, og at der ikke er for meget vrøvl med dem, der lukker. Jeg vil forsigtigt minde om, at 90 procent af alle danske virksomheder har under 10 ansatte, og de beskæftiger ca. 725.000 ansatte.

Så kære statsminister, du må holde alle de møder, du vil med de sædvanlige fra Danfoss, Novo, og Mærsk, og de sædvanlige erhvervsorganisationer, men lad være med at overlade butikkerne til sig selv, og lad være med at fralægge dig ansvaret.

Alle de små tøjhandlere, grossister, slagtere, skohandlere, frisører, blomsterhandlere, biografer, legetøjsbutikker, kosmetologer, de små lokale håndværkere, grønthandlere, pizzeriaer, caféer, smykkebutikker, alle som en, vil så gerne, at deres indsats og risiko ikke er tabt for altid. De fleste har intet sikkerhedsnet og pension. Hvem tager ansvaret? Det blafrer fru statsminister, der har lukket landet ned.

Se debatindlægget her.