Butiksdøden hærger i Danmark

Alle ved det, alle taler om det, butiksdøden hærger rundt om i Danmark, men ingen politikere gider forsøge at kulegrave de små erhvervsdrivendes vilkår, selvom jeg skal love for, at skåltaler er der nok af. De sidste 10 år har ca. 4.000 selvstændige erhvervsdrivende desværre drejet nøglerne om og smidt håndklædet i ringen, og det har meget stor betydning for lokalområderne og for de butikker, der bliver tilbage med alle de tomme lokaler og øde handelsstrøg. De små erhvervsdrivende er ofte dem, der støtter kulturen og sporten med annoncer i deres små blade, og de støtter altid skolerne, når de kommer efter bidrag. Butikkerne er en vigtig brik i det daglige lokale liv, og de stiller op til mange arrangementer rundt om i hele Danmark, og mange ældre i lokalområderne kigger ind i de små butikker og får dagens sludder, rigtig mange af de ældre er ikke til sms, det forjættede internet og Greta Thunberg og børnebanden på korstog – de elsker bare, at de kan gå ind og få en sludder, det kaldes socialt ansvar. Den forrige erhvervsminister, Jarlov, mente endda, at det hele er forbrugernes ansvar, lige som politikerne også mener, det er os dødelige danskere, der skal redde hele verden. Det er så nemt at tørre den af på de andre, men det er ikke kønt. ’Butikkerne skal bare på nettet’, har været den stående replik fra mange meningsdannere, for de er selv på nettet, men de driver ikke selv forretning. Butikkerne knokler mod internationale kæmpespillere og mange returvarer, og de kan ikke flytte rundt på pengene, hvis de skulle være så heldige at have et lille overskud. Og nogle importerer endda varer til lavere afgifter end andre, det er grove løjer. Politikernes eneste kur er at sende de handlende i luksusfælden, ’lad dem da bare lukke, vi skal ikke leve af de små erhvervsdrivende’, for vi skal jo leve af den ’grønne religion’ ført an af Dansk Erhverv og Dansk Industri, som bruger det til at få snablen i statskassen og krammet på de danske mindre erhvervsdrivende. Må jeg forsigtigt minde om, at 90 procent af danske virksomheder er små virksomheder med under 10 ansatte, så det er måske lidt tosset ikke at gøre en indsats for, at alle de små virksomheder bliver her lidt endnu.

Huslejerne stiger og stiger og jager de små butiksejere på porten, ulige konkurrencevilkår, betalinger af politikernes valgløfter, tårnhøje skatter og afgifter, og ved Gud om de ikke også i hele 39 kommuner stadig opkræver den forhadte dækningsafgift. Og nu bliver de tvunget til at gå ned med skibet, hvis den tåbelige urimelige arveafgift også skal stige, som regeringen varsler. De kan aldrig skaffe de penge til et generationsskifte.

Nedsæt en butikskommission nu, kulegrav de små virksomheders rammevilkår. Der må da være nogen politikere, der ikke ønsker at lade dette vigtige område sejle.

Det skylder vi de små virksomheder, også selvom det er på en socialdemokratisk vagt, det er måske ligefrem her, det sner.

Se indlægget fra avisen her og fra internetudgaven her.