LEI-kode - endnu en administrativ byrde

Ny klodset administrativ byrde for erhvervslivet

Af Colette Brix, formand for DESA, Dansk Erhvervssammenslutning

Der er blevet talt om at lette byrder for erhvervslivet, og nu gør man så nøjagtig det modsatte. Man pålægger alle virksomheder, der har penge stående i aktier, at de skal oprette en besværlig LEI-kode. Det er ligegyldigt, om man som virksomhed er den heldige indehaver af en sølle aktie i et andet firma eller i en investeringsforening, eller om man har en store aktieformue, så skal man oprettes. Og det kommer ikke gratis. En LEI-kode koster et gebyr på 750 kroner om året, og da det rammer cirka 124.000 virksomheder, betyder det en ekstra byrde for dansk erhvervsliv på over 100 millioner kroner om året plus alt bøvlet.

Alle danske virksomheder har i forvejen et unikt CVR-nummer, der er registreret i Erhvervsstyrelsen, men fremover skal man både have et CVR-nummer og en LEI-kode.

Sangen fra de varme lande går på, at det nye orakel ”LEI-system” skal kunne forhindre snyd og spekulation, men det behøver man ikke at opfinde dette tåbelige system for, da man blot kunne have brugt CVR-systemet, som alle virksomheder i forvejen er registreret i.

Sig det, som det er: Administrative byrder er noget, man taler om ved festlige lejligheder, men politikere og embedsmænd er fuldstændig ligeglade med de små virksomheders ve og vel. DESA har bedt regeringens såkaldte Virksomhedsforum og Team Effektiv Regulering (det hedder det faktisk) om at se nærmere på LEI-systemet, og så må vi se, om regeringen mener noget med kampen mod byrderne.

Se en del af debatindlægget her.